MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepszy dżem z truskawkami i rabarbarem. Smak lata w słoiczku. Na śniadanie do chleba nie ma nic lepszego

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Dżem z rabarbaru i truskawek to smak lata zamknięty w słoiczku
Dżem z rabarbaru i truskawek to smak lata zamknięty w słoiczku 123rf/Liudmila Chernetska/zdjęcie ilustracyjne
Słodkie truskawki i kwaskowaty rabarbar to smaki wiosny i lata, które można zamknąć w słoiczku. Wypróbuj mój przepis na pyszny dżem z truskawkami i rabarbarem, którym możesz cieszyć się zimą albo już teraz – niemal od razu po przygotowaniu. Na śniadanie nie ma nic lepszego niż kromka świeżego chleba z odrobiną masła i pysznym dżemem z rabarbarem i truskawkami.

W skrócie:

W maju i czerwcu zajadamy się rabarbarem i truskawkami, z których można przygotować wyśmienite ciasta, desery i inne dania. Warto zachować ich smak na dłużej i zrobić przetwory, aby móc cieszyć się nimi również jesienią i zimą. Takim przysmakiem, który przypomni nam o lecie jest dżem z rabarbaru. Robi się go bardzo łatwo, a jego smak zachwyca. Jest idealnie słodki z delikatną nutą kwaskowatości. Z pewnością znasz także przepis na tradycyjny dżem truskawkowy. Dziś proponuję połączyć oba smaki, które doskonale do siebie pasują i zrobić bardzo prosty dżem z truskawek i rabarbaru. Jego przygotowanie zajmie ci niecałe dwadzieścia minut – tyle co obranie i pokrojenie owoców. Reszta to gotowanie, przy którym nie musisz już praktycznie nic robić, jedynie czasem zamieszać owoce. W szybkiej wersji możesz dodać cukier żelujący typu żelfix, a dżem z truskawkami i rabarbarem będzie gotowy w pół godziny. Jeśli wolisz tradycyjną metodę robienia dżemu, do owoców dodaj tylko cukier i pozwól, aby same zgęstniały podczas długiego gotowania. Obie metody gotowania dżemu objaśniam dokładnie poniżej.

Dżem z truskawkami i rabarbarem – przepis z żelfixem lub innym cukrem żelującym

Czas przygotowania: 20 minut + gotowanie dżemu

Porcja: ok. 1 l dżemu

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g dojrzałych truskawek,

  • 500 g czerwonego rabarbaru,

  • szklanka cukru,

  • 1 żelfix (opcjonalnie).

Jak zrobić dżem z truskawek i rabarbaru?

  1. Przygotowałam słoiki. Wyparzyłam je i dokładnie osuszyłam.

  2. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i pokroiłam.

  3. Rabarbar umyłam, pokroiłam na małe kawałki, włożyłam do garnka, zalałam odrobiną wody i gotowałam ok. 10 minut.

  4. Następnie dodałam truskawki. W tym momencie możesz zblendować owoce, jeśli chcesz uzyskać gładki dżem. Ja wolę dżem z wyczuwalnymi kawałkami owoców, więc tego nie zrobiłam.

  5. Dodałam żelfix i wymieszałam całość. Gotowałam aż owoce zmiękły.

  6. Pod koniec gotowania dodałam cukier.

  7. Gotowy dżem z truskawkami i rabarbarem wlałam do słoików. Słoiki szczelnie zamknęłam i odwróciłam do góry dnem. Zostawiłam do ostygnięcia, a następnie przechowywałam w chłodnym miejscu.

  8. Dżem jest gotowy do jedzenia już następnego dnia.

Dżem z rabarbaru i truskawek bez cukru żelującego

Można także przygotować dżem z truskawkami i rabarbarem bez żelfixu. Potrzebujemy wówczas tyle samo owoców i cukru oraz opcjonalnie sok z połówki cytryny. Truskawki i rabarbar przygotowujemy tak samo jak wyżej. Umieszczamy owoce z cukrem w garnku i gotujemy długo na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gotowanie dżemu truskawkowego z rabarbarem może zająć kilka godzin. Robimy to tak długo, aż dżem zgęstnieje. Następnie przelewamy do słoiczków jak w przepisie powyżej.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Jajka pieczone z fetą i pomidorkami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Najlepszy dżem z truskawkami i rabarbarem. Smak lata w słoiczku. Na śniadanie do chleba nie ma nic lepszego - Strona Kuchni

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska